Maisto priedai

Maisto gamintojai naudoja apie 3000 įvairių maisto priedų. Vieni jų, kaip druska, cukrus, vanilė, mielės, acto rūgštis, yra gerai žinomi, o kiti ne tokie žinomi, pvz., natrio benzoatas, karageninas, guaro derva.

Maisto priedų į maisto produktus dedama norint:

●  pailginti jų vartojimo trukmę, apsaugoti juos nuo mikroorganizmų sukeliamo gedimo (dedama konservantų);

  sustiprinti jų kvapą ir skonį (dedama prieskonių, saldiklių, kvapo ir skonio stipriklių);

  suteikti jiems spalvą ar ją atgaivinti (dedama dažiklių);

●  praturtinti juos vitaminais ir mineralais; 

  pagerinti jų išvaizdą, patrauklumą (dedama emulsiklių, tirštiklių, kietiklių, lipnumą reguliuojančių medžiagų, stabilizatorių).

Europos Sąjungoje leidžiamiems naudoti maisto priedams yra suteikiama E raidė ir 3–4 skaitmenų numeris. Tai reiškia, kad patikrinta, ar maisto priedas yra saugus, nustatyti jo grynumo kriterijai, jo vartojimas nustatytomis sąlygomis nekelia grėsmės sveikatai. Numeriai suteikiami tiek sintetiniams, tiek natūraliems priedams, tačiau į

E maisto priedų sąrašą neįtraukta daug natūralių, nuo seno naudojamų maisto priedų.

Naujausi tyrimai rodo, kad kai kurie maisto priedai nepageidautini maisto produktuose vaikams, nes kenkia sveikatai, pavyzdžiui, saulėlydžio geltonasis (E110), chinolino geltonasis (E104), kochinelas raudonasis A 

(E124) skatina hiperaktyvumą, paveikia dėmesį. Jų dažniausiai galima rasti gaiviuosiuose gėrimuose, leduose, jogurtuose, kramtomojoje gumoje.

4 lygio užduotis
5 lygio užduotis
5 lygio užduotis